Reserveren: 06-51 31 10 24

B-osch.nl

Reserveren

Sfeer proeven

Weerterbos en Hugterheide

Het wandelgebied Weerterbos en Hugterheide ligt in de Nederlandse provincie Limburg, gelegen ten noordwesten van Weert. Het gebied bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Nederweert. Het Weerterbos heeft de laatste jaren veel bekendheid gekregen door de aanwezigheid van edelherten.

Het is een erg gevarieerd gebied met oude, vochtige loofbossen, enkele mooie vennen en kleine heidegebieden. Aan de westelijke zijde wordt het Weerterbos geflankeerd door droge bossen van Hugterheide. Hier en daar ontdek je nog een stukje heide.

Het wandel-en fietscafe Peerkesbosch en Daatjeshoeve bevind zich in de Weerterbossen om even te uit te rusten en een drankje met wat lekkers te nuttigen.

https://www.kempenbroek.eu/nl/toegangspoort/weerterbos-en-hugterheide

Natuurgebied Buulderbroek en het Cranendonckse bos

Het Buulderbroek is een bos op de rand van het dal van de Buulder Aa en onderdeel van een natuurgebied dat zich uitstrekt tot aan Maarheeze. Zoals de naam broek al aangeeft is het een drassig, laaggelegen bosgebied met veel greppels en sloten. Het gebied bezit een rijke flora en fauna. In het gebied vinden we de een klein informatiecentrum bij de bijendrachttuin Immenhof. Dit is een verzameling planten voor de bijenteelt. Direct aan het Buulder Broek grenst het natuurgebied Cranendoncks Bos. Aan de randen groeien dennen, eiken en berken. Het gebied is rijk aan plantensoorten, zoogdieren, vogels en insecten.

In het Cranendonckse bos zijn recentelijk zogenaamde knuppelpaden aangelegd om het gebied voor wandelaars toegankelijk te houden. Het gebied is ook een waterwingebied van Brabant Water.  

https://www.vvvdegrooteheide.nl/nl/activiteitenkaart/detail/buulderbroek-en-het-cranendonckse-bos–e8df868f-12c7-4118-8088-1426f9fe2ba3Wandelen in de Groote Heide

In Natuurgrenspark De Groote Heide zijn eindeloos veel mogelijkheden om te wandelen. De Malpie, de Strabrechtse Heide, het Dommeldal, de Beverbeekse Heide en het Leenderbos zijn maar enkele voorbeelden van de mooie natuurgebieden die je hier hebt. Beleef de natuur, vrijheid en rust in De Groote Heide. Door het bos, door de heide, langs een riviertje of monumenten bekijken, het kan allemaal. Rust ondertussen ook uit op de mooie terrasjes die de dorpen en steden te bieden hebben.

Het diverse aanbod van flora en fauna in De Groote Heide is heel bijzonder. Het takje dat breekt onder je voet, de vogels die fluiten en het gevoel van buiten zijn, dat is fantastisch. Kilometers genoeg, nooit twee keer dezelfde route, laat je meenemen door de natuur!

https://www.brabantslandschap.nl/


De Achelse kluis

De Sint-Benedictusabdij, beter bekend als de ‘Achelse Kluis’, ligt op de grens tussen Noord-Brabant (Nederland) en Limburg (België), in een ruim natuurgebied van akkers, bossen en heide. Na een onderbreking als gevolg van de Franse Revolutie, namen de trappistenmonniken van Westmalle de religieuze draad weer op en stichtten in 1846 op deze plek de Sint-Benedictusabdij.

De kleine monnikengemeenschap die vandaag is overgebleven, is nu voor haar inkomsten voornamelijk aangewezen op handelsactiviteiten, waaronder de verkoop van zelf gebrouwen Achels trappistenbier. Het bier is één van de trappistenbieren met het ATP-logo.
Het voldoet aan de eisen dat het binnen de muren van een trappistenabdij wordt gebrouwen door de monniken zelf of onder hun toezicht, dat de brouwerij behoort tot de abdij en dat de opbrengst bestemd is voor het leven in de abdij.
Achel Trappist wordt gebrouwen in 2 sterktes: 8% en 9,5%.

http://www.achelsekluis.org/


Erfgoedwandeling de Doodendraad

Duitsland viel in 1914 op brutale wijze het neutrale België binnen. De grensbewoners, zoals die van Hamont-Achel kregen het hard te verduren door de aanleg van een hermetische afsluiting van de grens. De Duitse bezetter wilde elk contact met het vrije Nederland beletten en plaatste hiervoor een dodelijke elektrische versperring langs de grens. Sinds 2000 staat in Hamont-Achel een reconstructie (aangepast in 2015) van “Den droad” zoals deze in de volksmond wordt genoemd. Langs deze reconstructie staan infoborden die je extra info verstrekken over de oorspronkelijke constructie in 1916.

In de groene long tussen Hamont en Achel doorkruisen verschillende bewegwijzerde wandelroutes het uitgestrekte groengebied. U komt zo voorbij de verschillende monumenten uit het historische verleden. Grafheuvels uit de brons-en ijzertijd, de mysterieuze Tomp, de waag, de oude hoeve Beverbeek, De Draad, de Napoleonsmolen, de Teutenhuizen en uiteraard de trappistenabdij de Achelse Kluis.

https://www.toerisme-hamont-achel.be/doen/wandelen/erfgoedwandeling-de-doodendraad/

 

Loozerheide & Ringselven

Tussen Weert en Budel ligt een uitgestrekt bos en stuifzandgebied. De Weerter- en Budelerbergen, Loozerheide, Ringselven en Boshoverheide vormen samen een essentieel onderdeel van het GrensPark Kempen~Broek. In dit gebied word je verrast door de openheid van het stuifzandgebied, open gehouden door de militaire oefeningen. In het gedeelte van de Loozerheide is er geen militaire activiteit en tref je een uitgestrekt moeraslandschap aan met verschillende vennen. Hier mag ook gestruind worden, je hoeft niet op het pad te blijven. Voeg daar nog de grazende Taurossen en Exmoor-pony’s aan toe en het wildernisplaatje is af. Het gebied staat bekend om de vele overvliegende vogels en zijn eindeloze dennenbossen.

https://www.kempenbroek.eu/nl/toegangspoort/loozerheide-ringselven